Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Ebba witt-Brattström

Kategori: Allmänt

 
Sitter och glor på min sanning på SVT igen... har till och med avbrutit mitt skrivande i en debattartikel som ska vara inlämnad på en deadline (!) studsade till tvn och slog på min sanning. Ebba Witt-Brattström skulle ju vara gäst!
 
"En av Sveriges främsta feminister"  blir Ebba kallad och jag har hört om henne, läst och varit granskande. Hon e ju en levande ikon för feminismen. Så mycket hon har gjort och dragit igång tillsammans med Grupp 8 på 70 talet. Wow, klart en vet vem Ebba Witt-Brattström e!
 
Jag var intresserad att lyssna på henne för att det gick rykten om att Ebba skulle ta upp ordet hen och feministiskt initiativ. Ebba var ju med och bildade intressepartiet 2005. Men lämnade partiet bara ett halvår in.
Och så kom det...Jag hörde en feministikon som kämpat i flera årtionden för feminismen sitta i en berättarstol och säga att ordet hen inte e bra, genus inte e bra och att dagens feminister e historielösa. 
Snacka om att jag satt och gapa ...
 
Jag hann tänka snabbt  "åh nej, en konservativ femme" ni vet, såna där femmisar som e rädda för förändring och gillar bara 70-talet. Jag tycker fortfarande om Ebba Witt-Brattström för det hon åstakommit, för det vet en ju. Nej förlåt, vi dagens femmisar var ju historielösa, så var det. Trist
 
Och ordet hen e fantastiskt, Indidviden - sen kön och sexualitet. Hur kan en inte gilla det? Alla räknas i hen dessutom. Varför ska bara heteronomen hon och han få ta plats? Varför lägga sån enorm fokus på om det e en tjej eller kille? Människan e väl bäst eller ..  ere könet? Definiera människa (talar till mej sjäv) - jo, i en människa ingår, kvinnor, män, homos, hetros, transis, vita, färgade, bra ekonomi, dålig ekonomi, religös icke religös, handikapp, icke handikapp, jaa jävligt mycket ingår i människan. Och så e det. Människan e hen och hen e fantatsisk.
 
Dessutom har vi hen-are vetenskapen på vår sida, forskare menar att ju mer människan tar till sig nya ord och uttryck så utvecklar vi en intellektuell sida som gör att vi blir mer öppna och toleranta. Hajjar ni? Vi blir smarta av nya ord och uttryck, Vi ska undvika och fastna i gamla språkbruk och sociala strukturer. Var liberal med orden och du blir vettig (nja, typ, gäller ju inte alla dock, finns riktigt tröga typer där ute)
 
Och med genus! Det mest geniala hittills i vår utveckling - genusvetenskapen. Där feminismen får så mycket stöd ifrån. Genus hjälper jämställdsutvecklingen starkt. I genuskunskap kan vi utbilda lärare att se de sociala normer som vi lagt på våra barn, flickor på ett sätt och pojkar på ett annat. Med genuskunskap  ifrågasätter en detta och studerar hur det e mellan kvinnor och män och varför det e så ojämställt mellan könen. Detta e ju strålande bra. Helt i rätt riktning i kampen för jämställdhet. 
 
och så detta med att vi, dagens feminister e historielösa. Det finns bara en annan grupp typer som kallar oss det, De Arga Kränka Männen.com (källa: flashback). Känns ju inte så toppen att Ebba Witt-Brattström tycker som dom.
 
Våran kamp här och nu då Ebba?
Vad säger du om den?
 
Vad säger du om hatet på nätet och hatet i det offentliga med våldtäkter som ökar och domstolar med domare och nämdesmän som friar killar som våldtar? Vad säger du om att Unga Feminister har klätt alla manliga stayer i vårt land med tröjor, och olika plagg med en text : 1000 Feminister tar kampen mot patriarkatet? Vad säger du till oss som går på demos för att tron på demokratin och rättvisa gäller alla och därför står vi där och sjunger och vrålar ut våra solidaritetssånger och visar vår styrka genom gemenskap? Vad säger du när 14-15 åriga tjejer ifrågasätter varför skyltdockorna e så smala? vad säger du när unga idag självgranskar och ifrågasätter vithetsnormen? (man, heterosexuell, vit)
Vad säger du när när en reagerar och säger ifrån när någon uttalar sig diskriminerande?
 
E vi historielösa Ebba?
 
och nej, vi var inte med och tog kampen mot patriaratet när abortfrågan var debatterad. Vi var inte med när ni tog kampen för att kvinnor ska få ha rätt till bedövning vid förlossning. Vi var till och med inte med på 18-1900 talet när feminismen gick ut i demos och protostera för att ha kvinnlig rösträtt. Men visst fan vet vi vår historia! Det e ju anledningen till att en E feminist idag. Haaallå!
 
Vet att Witt-Brattström uttala sej att hon var inte så mycket för vänstern men att det fanns mycket vänster i Grupp 8. Jag tror Ebba har för mycket gammal unken socialism (=patriarkatdemokrati) i sig och har kvar sina tankar i 70 talet. Och visst kan en ha det, men att ha hållt samman det viktigaste vi har - feminism till att sitta i en berättarstol och diffa alla dagens feminister känns osmakligt och med en fet noll-koll blick. Så kan jag ju bara bli sne. Gillar Ebba witt-Brattströms men håller inte alls med detta. 
 
Feminismen har blivit bredare och tyngre. Förr : kvinnors rättigheter,  Nu: se det ojämställda i samhället, dvs patriarkatet och göra nått åt det & befria kvinnor och män från könsroller. Det kallas utveckling Ebba. Fantatstiskt bra redskap för människan i tiden kan jag lova.
 
 
Hälsningar den historielösa feministen 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Nanna J säger:

    ... kampen är densamma oavsett vilket årtal det är. Konservativ femme ha ha ha!

    Svar: ja visst e den. Jag tycker de e så jäkla oproffsigt att säga så och tycka så. ja Ebba e konservativ femme!
    Bönan

    2013-10-09 | 19:21:06

Kommentera inlägget här: