Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

såna där typer en inte kan göra något annat än att älska!

Kategori: Allmänt

Johan Ehrenberg, hej. Jag kanske skulle börjat med hej:et först men nu blev det såhär.
 
på pricken! så exakt formulerat och så bra. Så bra. Så bra.
 
Tack.
 
Länge feminismen och kampen för att hela människan ska räknas. 
 
 
 
 
 
 

kommentarer

Kategori: Allmänt

fortfarande fel på min blogg, ni ska veta att jag läser era kommentarer och publicerar dom men alla kommer inte med av någon jävligt märklig anledning. 
 
Vissa kommentarer publiceras flera veckor efter att jag klickat på publicera. Det blir upprepningar. Jag hoppas det fixar sej, blir glad över era tankar och frågor! =)
 
Hare gott! nu ska jag skala räker!

Ansvar? Skyldighet!

Kategori: Allmänt

varenda nyfödd pojke som föds och kommer växa upp har en stor skyldighet att ge sej in i 
kampen för jämställdhet. Det låter kanske konstigt, för den som föds får välja själv eller hur?
 
Jag tycker principellt att det borde vara så, men så länge vi har en sån enorm diskriminering mot kvinnor i hela världen så måste män agera 100% för att bidra till balans och jämställdhet. Det E en skyldighet. Vi kan snacka ansvar också men ansvar skiter en i då och då. Alla tar inte ansvar, men en skyldighet. Män e skyldiga mänsklighetens existens att gå in och bli rättvisa och kampen. 
 
Det handlar inte om ett krig mellan kvinnor och män. En får inte se det så. Nej. Helt fel. 
Det handlar om Män som ger sig på andra män och pojkar.
Män som ger sig på kvinnor och flickor.
 
Vi måste ha män runt hela jorden som tar strider för att män inte ska ge sig på och få använda reptilhjärnan. 
Därför har män en skyldighet att göra det bättre. Kvinnor har kämpat hur länge som helst, det funkar inte att halva människan kämpar, den andra halvan måste kämpa också. Det e förrens då hela människan kan göra ne skillnad. Ett avtryck, en förändring som kan betyda allt.
 
Jag e så besviken, det gör ont i hela framkroppen, precis vid lungorna, vid bröstkorgen. Jag e öm där och andetagen blir tyngre och tyngre. Jag e så besviken på män som kan göra skillnad men inte gör det. 
Jag e besviken på Män som avskyr orättvisa och ger sej in i kampen mot ett klassamhälle och står på demos och skriker solidaritet men så fort en kamp för att båda könen ska ha det lika bra så hörs dem inte.
Jag e besviken på män som står och tar kampen mot rasismen på gator och torg, ger sej i in politiken för att förändra för att de tål inte med att vi behandlar människor annorlunda pga deras hudfärg eller ursprung. Men e tysta när könsrasism flödar. 
Jag e besviken på män som hatar att andra män våldtar men vill inte dyka upp och protostera mot ett rättsystem som väljer att låta män våldta. Män som avskyr våldtäkter, sitter i partiledardebatter på någon söndag och debatterar om att det inte går att ändra rättväsandet. Att nöjja sig med det svaret gjorde mest ont. Att andra partiledare nöjjde sig och inte äns ifrågasatte..gjorde mest ont.
 
Vad e vi om vi inte kan förändra något som inte fungerar? 
 
Vad finns det för mening?
 
Jag skäms redan över Sveriges nya kommande regering. En patriarkal demokrat som kanske vill samabeta med ett parti som vill föra in genus i skolan och rädda planeten (yey! något positivt OM Löfven vill så att säga) Men sen då? En statsminister som hellre talar om att förhindra vapen hos folk än att förhindra att män våldtar. Redan där har han bestämt vad han vill prioritera. 
 
Män har en skyldighet att säga ifrån till andra män och att ge sej in i kampen för jämställdhet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Låt mej drömma

Kategori: Allmänt

Hur underbart vore det inte att ha Schyman som statsminister och Fridolin som vice? 
 
Lite sånt jag drömmer om 
 
vardag..
 
=)
 
 
 
 

Ebba witt-Brattström

Kategori: Allmänt

 
Sitter och glor på min sanning på SVT igen... har till och med avbrutit mitt skrivande i en debattartikel som ska vara inlämnad på en deadline (!) studsade till tvn och slog på min sanning. Ebba Witt-Brattström skulle ju vara gäst!
 
"En av Sveriges främsta feminister"  blir Ebba kallad och jag har hört om henne, läst och varit granskande. Hon e ju en levande ikon för feminismen. Så mycket hon har gjort och dragit igång tillsammans med Grupp 8 på 70 talet. Wow, klart en vet vem Ebba Witt-Brattström e!
 
Jag var intresserad att lyssna på henne för att det gick rykten om att Ebba skulle ta upp ordet hen och feministiskt initiativ. Ebba var ju med och bildade intressepartiet 2005. Men lämnade partiet bara ett halvår in.
Och så kom det...Jag hörde en feministikon som kämpat i flera årtionden för feminismen sitta i en berättarstol och säga att ordet hen inte e bra, genus inte e bra och att dagens feminister e historielösa. 
Snacka om att jag satt och gapa ...
 
Jag hann tänka snabbt  "åh nej, en konservativ femme" ni vet, såna där femmisar som e rädda för förändring och gillar bara 70-talet. Jag tycker fortfarande om Ebba Witt-Brattström för det hon åstakommit, för det vet en ju. Nej förlåt, vi dagens femmisar var ju historielösa, så var det. Trist
 
Och ordet hen e fantastiskt, Indidviden - sen kön och sexualitet. Hur kan en inte gilla det? Alla räknas i hen dessutom. Varför ska bara heteronomen hon och han få ta plats? Varför lägga sån enorm fokus på om det e en tjej eller kille? Människan e väl bäst eller ..  ere könet? Definiera människa (talar till mej sjäv) - jo, i en människa ingår, kvinnor, män, homos, hetros, transis, vita, färgade, bra ekonomi, dålig ekonomi, religös icke religös, handikapp, icke handikapp, jaa jävligt mycket ingår i människan. Och så e det. Människan e hen och hen e fantatsisk.
 
Dessutom har vi hen-are vetenskapen på vår sida, forskare menar att ju mer människan tar till sig nya ord och uttryck så utvecklar vi en intellektuell sida som gör att vi blir mer öppna och toleranta. Hajjar ni? Vi blir smarta av nya ord och uttryck, Vi ska undvika och fastna i gamla språkbruk och sociala strukturer. Var liberal med orden och du blir vettig (nja, typ, gäller ju inte alla dock, finns riktigt tröga typer där ute)
 
Och med genus! Det mest geniala hittills i vår utveckling - genusvetenskapen. Där feminismen får så mycket stöd ifrån. Genus hjälper jämställdsutvecklingen starkt. I genuskunskap kan vi utbilda lärare att se de sociala normer som vi lagt på våra barn, flickor på ett sätt och pojkar på ett annat. Med genuskunskap  ifrågasätter en detta och studerar hur det e mellan kvinnor och män och varför det e så ojämställt mellan könen. Detta e ju strålande bra. Helt i rätt riktning i kampen för jämställdhet. 
 
och så detta med att vi, dagens feminister e historielösa. Det finns bara en annan grupp typer som kallar oss det, De Arga Kränka Männen.com (källa: flashback). Känns ju inte så toppen att Ebba Witt-Brattström tycker som dom.
 
Våran kamp här och nu då Ebba?
Vad säger du om den?
 
Vad säger du om hatet på nätet och hatet i det offentliga med våldtäkter som ökar och domstolar med domare och nämdesmän som friar killar som våldtar? Vad säger du om att Unga Feminister har klätt alla manliga stayer i vårt land med tröjor, och olika plagg med en text : 1000 Feminister tar kampen mot patriarkatet? Vad säger du till oss som går på demos för att tron på demokratin och rättvisa gäller alla och därför står vi där och sjunger och vrålar ut våra solidaritetssånger och visar vår styrka genom gemenskap? Vad säger du när 14-15 åriga tjejer ifrågasätter varför skyltdockorna e så smala? vad säger du när unga idag självgranskar och ifrågasätter vithetsnormen? (man, heterosexuell, vit)
Vad säger du när när en reagerar och säger ifrån när någon uttalar sig diskriminerande?
 
E vi historielösa Ebba?
 
och nej, vi var inte med och tog kampen mot patriaratet när abortfrågan var debatterad. Vi var inte med när ni tog kampen för att kvinnor ska få ha rätt till bedövning vid förlossning. Vi var till och med inte med på 18-1900 talet när feminismen gick ut i demos och protostera för att ha kvinnlig rösträtt. Men visst fan vet vi vår historia! Det e ju anledningen till att en E feminist idag. Haaallå!
 
Vet att Witt-Brattström uttala sej att hon var inte så mycket för vänstern men att det fanns mycket vänster i Grupp 8. Jag tror Ebba har för mycket gammal unken socialism (=patriarkatdemokrati) i sig och har kvar sina tankar i 70 talet. Och visst kan en ha det, men att ha hållt samman det viktigaste vi har - feminism till att sitta i en berättarstol och diffa alla dagens feminister känns osmakligt och med en fet noll-koll blick. Så kan jag ju bara bli sne. Gillar Ebba witt-Brattströms men håller inte alls med detta. 
 
Feminismen har blivit bredare och tyngre. Förr : kvinnors rättigheter,  Nu: se det ojämställda i samhället, dvs patriarkatet och göra nått åt det & befria kvinnor och män från könsroller. Det kallas utveckling Ebba. Fantatstiskt bra redskap för människan i tiden kan jag lova.
 
 
Hälsningar den historielösa feministen 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ont i magen

Kategori: Allmänt

hens parti står för solidaritet, jämställdhet oh rättvisa. Men i en partiledardebatt på tv så kan inte hen säga om det ska vara samtyckslag när det gäller sexualbrott. T.ex våldtäkten tidigare i år mot en tjej, 6 grabbar våldtar en tjejen. Och det har blivit starka reaktioner på att dom har friats. Och en partiledare för en demokratisk, solidarisk och jämställt parti kan inte tydligt markera att detta inte får ske. 
 
Sådan statsminister vill inte jag ha.
 
 
Vi har redan 3 partier i de konservativa blocket som inte vill ta i frågan så när frågan diskuteras nu bland resterande rikspolitiker så visar denna politiker tvivel, men sedan försöker hålla med att det ändå e fel men det kvarstår... Det viktgaste en politiker har, enligt mej, e att ta en rejäl kamp för hela människan, för sann jämställdhet. Det gör en genom att direkt demokratiskt reagera på ojämställdhet. Men att inte vara tydlig med att våldtäkt aldrig får ske... fyfan. Att inte denna politiker markerade skarpt i detta gör att jag får ont i magen.
 
Ont i magen på att Vi eventuellt får denna som statsminister om ett år. 
 
Nej tack.
 
Varför har detta parti alltid så många bluffar?
 
både rent historiskt sätt och nutid..
 
Kampen för att hela människan e viktig e den viktigaste. 
 
Våga markera direkt att våldtäk inte e okej.
 
Tänk på det S som Stefan
 
// avskyr när dominans väger tyngre än jämställdheten i demokratin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hattifnatta sej

Kategori: Allmänt

I veckan så såg jag reprisen på Min sanning, ett interjuvprogram på SVT och då var Håkan Julholt gäst. En rysning gick i kroppen, jag har då inget förtroende till Juholt som poiltiker så därav kom rysningen. Men det var var spännande ändå att lyssna på han och hans desperata förklaringar till hans fina starka medmänsklighet. Sen glor jag på klockan, klockan e sent och jag däckar direkt efter programmet. 
 
Nån dag efter så går Min sanning igen men då inte repris utan med nästa gäst och det e KDs gamla partiledare Alf Svensson som sitter lugnt och behärskat i berättarstolen.
jag minns honom sen jag var liten, han var ju jämt i tv och i debatter, jag minns hur han talade, jag tyckte han var så gammal då och hade ett riktigt lärarspråk. Jag ligger helt sänkt i soffan nu, utömd på energi från skola och kneg och jag glor vidare på Alf Svenssons pigga rätt roliga ögon och ansiktsuttryck som kommer fram då interjuvaren ställer frågor. Tänker att "tjaa, han e rätt skön ändå, ser fortfarande gammal ut"
 
Det här med KD e ju inte riktigt alls min grej men Alf Svensson e lite cool. Han e rapp och e med hela tiden och så e han allvarlig. Men jag märker att han e generationspolitiker, han talar som han gjorde på 70-talet Tydlig och ger alltid svar på tal. Och rolig! 
 
Interjuvaren ställer en fråga om folk och röstning (om jag minns rätt). Och Alf Svensson svarar rakt, upprikigt och seriöst "ja, man kan ju inte hålla på att hattifnatta sej" 
 
HAHAHA
 
Hattifnatta sej! Vilket ord. Jag asgarvar i soffan, min hund Alex hoppar upp och lägger huvudet på min mage, magen som guppar av garv. Hattifnatta sej minnsan. Där satte Storpolitikern, den kristna, den seriösa demokraten sitt ord i frihet. Det var ovanligt, det var annorlunda och det var KUUUL! 
Alex stör sej på att min mage guppar när jag garvar så hen lägger sej på sidan och strcäker ut sina ben så att hens baktassar nuddar min hand på soffan. Alex gör jämt det, hen vill komma så nära som möjligt även bara om det e en tass som ska nudda mej så ere en tass som nuddar. Det e hens sätt att vara nära men inte för nära en kropp som guppar när en skrattar för mycket. För det blir tydligen för mycket.
 
asså hundar <3
 
Jo men det var veckans garv för mej. Hattifnatta sej!
 

imorn ere kneg och på måndag skola. Yey!
 
 
 
 
 
 
 
 

Mäns våld

Kategori: Allmänt

Rättssystemet vi har och lever med måste ju spegla våran syn på jämställdhet och demokrati. Om den nu inte gör det, vad betyder det då?
 
Jag e inget proffs på matematik men den här ekvationen kan till och med jag knäcka!
 
Det e dags att tala om killar och män och fokusera på dom och ifrågasätta till 100% varför 6 killar brutalt våldtar en tjej och blir efter det friade av vårt rättssystem.
Killarna blev friade och kvar står tjejen som har legat mot ett kallt golv, i ett mörkt rum, i sin egen spya och blivit gång på gång våldtagen av den ena killen efter den andra. Hon blir kvar  och med en domare och nämdesmän som ställer frågor till henne, eller snarare berättar för henne hur hon hade det i det kalla och mörka rummet. DOM som inte var där, berättar FÖR henne, hon som var där, hur HON hade det. 
 
Nu måste vi ta tag i det största samhällsproblemen vi har. 
Mäns våld.
 
Killar peppar och taggar upp varandra i grupp, jo det vet vi. Men killar ska förstå att de ska inte våldta. Varför gör dom det? 
Varför våldtar dom?
 
Fokusera på allt våld och vart våldet kommer ifrån. Över 90& av alla brott begås av män. Tänk nu, 90%...
 
Vad har män för problem?
Kan vi lösa det? 
 
Vi måste lösa det. Men vi löser det inte genom att lägga skuld eller frågor på kvinnor.
Vi löser det inte genom att vårt rättssystem, ett system som ska vara rätt, ger signaler att i detta land får du kränka, och våldta och komma undan med det, för det e våran syn på demokrati.Nej, så löser vi det inte.
 
Vi löser det genom att fokusera och forska i varför män står för 90% av alla brott och mestadels våldsbrott som våldtäkter bl.a. 
Vi löser det genom att ha genusutbildade domare och nämndemän i rättssystemet. 
Vi löser det genom utbildningar i genusvetenskap som alla lärare måste ha innan det blir godkända lärare.
vi löser det igenom att forska om samhället och hur människan har fungerat genom historien, Finns det någon röd tråd? Skiljer vi på pojkar och flickor? lägger vi på en mansroll på män? har vi en föreställning hur en man ska vara?
 
Hur kan vi göra för att bryta den?
 
För det första, genom att fälla våldtäktsförövare. Ett tecken på att vi markerar vad som e okej och inte okej. En ska veta att det inte e okej att våldta. 
För det andra en regering som tar tydlig och stark strid så fort något sådant här händer. När inte vårt rättssystem fungerar, då måste vår stat med regering markera, av rena demokratiska skäl, som bevisning i tron att vi som människor e lika värda.
 
Tyvärr har vi ett rättssystem som som friar män med sitt våld. Och tyvärr har vi en regering som knappt vill ta i frågan.
 
Och jag minns  Svergies Finansminister sitta i ett norskt/svenskt tv-program och säga att Sverige e jämställdt.
 
Vad händer då?
 
E det hopplöst? Kan vi påverka?
 
ja.
 
Vi har inget annat val än att ta ansvar, när ett system som ska vara rätt gör fel och en regering står apatiskt och glor, ja då får vi som heter folket ta tag i saken. Ni vet vi, oss, vi som lever i samhället och skapar det varje dag. Vi får tala om detta, sprida ord om detta, aldrig ge upp om detta, trycka på om detta. Ta kampen för demokrati och rättvisa. 
 
Tysta inte ner mäns våld
Män själva har det största ansvaret att påverka det här. 
 
 
// demokraten