Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

L som eh, liberal?

Kategori: Allmänt

"När man e liberal e man kluven"  har gamla folkpartisten Gunnar Helen sagt. Jag antar att han inte var just liberal. Även om folkpartiet ska stå för en liberal politik, vilket dem inte gör. Frågar liberalerna så verkar dem allt annat än kluvna.

 "Liberalism (av latin liber, fri) är en samhällsåskådning och politisk ideologi med individens frihet som grundläggande värde."

 

" Liberalism kan dock allmänt sägas vara nära förbundet med individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati "

 

"Liberalism, att tänka framåt och vilja skapa utveckling och förändringar, revolution"

 

Jag skulle vilja påstå att om du blandar anarkism och demokrati så får du en liberalist!

Anarkismen präglas av tron på individualismen och att inte ha statsmakt över individer. Vi e alla jämlika och vi ska ha våra rättigheter, individens egenvärde framhöjs och en slags solidaritet skapas mellan medmännisker imellan. Normer och lagar ifrågasätts.

 Demokrati e rättigheter och rösträtt för folk. Jag kan ha en aning svårt för detta luddiga ord demokrati, av den anledningen att folk i grupp e viktigare än individen.

Exempel : 10 st individer ska komma fram till ett beslut mellan A och B. 6 st av individerna vill ha A och dem andra 4 individerna vill ha B. Eftersom det e mest Individer som röstat på A så blir det A som "vinner". Dem andra individerna som röstat på B blir nerröstade eftersom dem e inte lika många eller fler än A individerna. Så nu undrar jag... Räknas inte alla? även om det e en bunt som e större och mer än den andra bunten som råkar vara mindre och få, Räknas inte alla?

Demokrati tar där det som e störst och mest. jag får en känsla att Individen e inte viktigast utan folkmassan e. Vilket kan vara bra i dem vissa fall men endå tycker jag att jag som privatperson e minst lika viktig som en grupp folk.

 

Men samtidigt så står demokrati personligen för mej också för välfärd, välfärd e omsorg och omsorg e solidaritet. Jag e en stolt skattebetalare och bidrar gärna till mitt land och vår välfärd. Men individen och individualismen e det vackraste och nyttigaste som finns enligt mej. Att vi e olika gör oss lika. Rättvisa till mej och till min medmänniska brevid mej. 

Utan individualismen finns inte solidariteten och utan solidariteten finns inte individualismen. Dem behöver varann för att kunna vara sina bästa sidor. Även där behövs jämställdhet.

 

Nått jag blir lite smått galen på e folk som kallar sej liberala och i själva verket e dem konservativa. Finns ju såkallade "högerliberaler" som e tydligt blå i politik och i traditioner, såkallat äldre mental i samhällsordningen. Hur kan man kalla sej blå och liberal samtidigt när själva liberalismen står för individualism, förändring, framåtanda och solidaritet? Liberalism skriker ut Ett nytt sätt att tänka på, utveckling, tänka framåt, göra om, gör rätt. Lämna gamla mental och satsa på ja, nytänkade och revolution. 

Jag begriper inte logiken...

 

Nåväl. 

förövrigt vill jag tacka alla som vågar vara individer i ett samhälle där jag tycker maskiner styr mer än humaniteten.

och så vill jag tacka busschaffisen som var sjukt trevlig tidigare idag. 

 

morsning korsning!

 

 

 

 

 

 

in the name of

Kategori: Allmänt

MISÄR! 
vilken söndag, vilket helvete!
No more ska jag må såhär uselt. Piloduck e inte att leka med asså.
 

Hahaha men helt fantatsiskt kul måste jag medge, värdinnan hade sagt till oss festprissar innan vi kom över att det blir en LUGN kväll, bara lite lätt förhäng innan utgång. TJENA!!! Det blev dansuppvisningar, konserter och miljoner applåder till skickligt dansfolk varvat med en grogg hit och en grogg dit. Champagnen flöööda och garven mellan samtalen blev allt större och större. Helsoft kväll och till och med värdinnans kissemiss bjöd på en liten fräsig uppvisning. Alkoholen i min kattskräck blev mild så jag var inte alls skraj, kissemissen var ganska söt faktiskt. Gulliga tassar, som små bebiskuddar. 
 
ja jösses amalia, konstatera med polarn att vi fick nostalgi när vi satt ihoptryckta i den mjuka soffan, back in the days när folk hade hemmafester då man var 16 så hängde man ju så. Än en gång kom vemodskänslan fram. Grymt kul och ganska charmigt.
 
Charmigt på lördan, misäääär på söndan. 
 
hjälp..!
 
Måndag idag och jag mår relativt bra. Den söta halvdansken har börjar skina lite men har det endå svårt och jag ska käka min första pepparkaka nu.
 
 
 
 
 

ståkkålm

Kategori: Allmänt

Fick höra av en polare som undrar varför jag skriver mycket med e i mina texter. Hen förstod inte varför jag simpelt inte skriver Är istället med e och Med istället för me.
Asså, jag kan börja med att förklara att jag e från stååkålm. Ståkkisar som jag e mer eller mindre inbitna på uttal och stavning med mycket e och å och vi sumpar lätt bokstaven d helt och hållet. Det blir så, jag uttalar likadant. Min familj e från ståkkålm och under hela min uppväxt har jag fått ärva deras tugg, alltså deras språk..iaf mycket av farsan.
 
Nånting jag kan bli irriterad på e ordet ersättning. Vissa säger ersättning med betoning på ä ibörjan, alltså ärsättning. DET E HELT FEL!!! man säger ERsättning med e. 
Eller mitt klassiska sms-krigs-konflikt jag hade med morsan för nått år sen.
Jag och morsan skulle ses och grappa en fika ute en dag och vi kom från olika håll båda två, så jag smsar morsan när jag e påväg till fiket
 
- tja! va eru? jag e på g!
 
får smssvar 
- VA?
 
smsar igen
- ja, vadå va? va eru nånstans??
 
Istället för att smsa tillbaka så ringer morsan upp och ska banne sej berätta att jag då inte kan hålla på att förvirra henne ord hon aldrig hört eller läst som eru??? "menade du ÄR DU , jahapp, du förstår, DÅ kan DU skriva just VART ÄR DU och inte eru, för sånt e bara skitsnack"
Det blev ett jävla liv OM ingenting i princip!! bara för morsan har nåra % från norrland som då och då dyker upp i läskiga hårda uttal som  ääääääää, rrrrrr och ööööö som "näääj, int skaaa du görrrrr så" eller "täääänk huuuurrr duuu prrrrrrraaataaaarrrr, prrrrraaat int dumhäätäärrrr" "varsch skaaa duuuu??"
Lixom.....va?!
även om morsan bott i ståkkålm i hundra år så kan hon när hon bli förbannad låta som en äkta kirunatyp och då håller man ba snattran. Så har det alltid vart. Kirunaspråket e ett tungt språk. Jag får rysningar av det. Hjälp!
 
Nu för tiden hajjar hon det mesta och struntar i att fråga vad saker och ting betyder. Hon har på nått vis gett upp kampen mot ren svensk stavning och uttal. hahaha vilket e skönt, palla skriva ÄR varje gång man ska skriva. Jag skriver som jag uttalar och som jag vill. 
 
Och varföööör stavar man inte soffa med å? det uttalas ju med å. Samma med Ståkkålm, ja menar, stockholm. Stooockhooolm säger man ju inte, man säger ju ståkkålm. Nått däremot man både stavar och uttalar samma e just ERSÄTTNING. mmhhmm!! så ere ba. 
 
Ville bara klara ut detta en gång för alla. lääär ju behöva göra det igen i framtiden för nått pucko som inte hajjar. Men för tillfället så ere såhär.
 
lördag idag, om nåra timmar träffa upp kvinner i mitt liv och bege oss på lite häng i förorten med bärs och snack. yeah!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

grymt!!!

Kategori: Allmänt

Mäkta stolt över att fina vännen fått ett grymt jobb!! man ska aldrig be om ursäkt över sin framgång när man förtjänat den, var stolt! 
Kärlek

slog till mej

Kategori: Allmänt

Har blitt slagen av tanken nu när jag sitter och glor igenom massa gamla album och bilder på mej och nära och kära, kan jag bara ta bilder på oss när vi dricker bärs eller??? herregud, får smått lite panik över att jag bara har festbilder nästan. my gosh! vi ses lika mkt och bara dricker kaffe också faktiskt!! Men det framförs inte lika ofta i mina album, hahaha alkisarna tar över! 
 

Nä dax att visa omvärlden och andra bekanta att vi kan minsann ses och öh ...gå på en promenad med kaffe i handen och INTE en bärs i andra. hahaha  
Jag gillar att kolla bilder från förr och nu. Tycker om att minnas hur kul vi haft och har tillsammans. Och då blir det ju bilder på det.
Jag e en liten vemodsmänniska. Jag kan känna en enorm sorg över det som vart och sakna starkt att det inte e så nu.. men samtidigt en varm känsla av belåtenhet att jag vart med om så sköna upplevelser  med mina vänner. Och vi har fortfarande skitkul ihop, och om 5 år sitter jag bergis å kollar på bilder som togs i år och sitter där och känna vemod för dem åren men sen bege mej ut för att skapa nya upplevelser för kommande 5 åren jag sitter än EN gång och känner vemod för dem åren. Många tycker kanske det e en plåga att sakna och känna sorg men jag tycker inte det. Blir helt lyrisk och betagen av oss och hur vi levt tillsammans och hur jävla kul vi haft. Så det e med en djup respekt jag trivs med vemodet. 
 
Mina vänner e de heligaste i mitt liv, jag e den viktigaste men dem e dem heligaste. 
 
Och vilka typer dem e!
fräcka, blyga, högljudda, fnissiga, kännande, roliga, knäppa och smarta. Och dem e alltmöjligt i politik, miljöpartister, moderater, vänsterprissar och femisar och -eh-politik-e-tråkigt typen!  Vilka sköningar och vilka karaktärer. 
nej vi kommer inte alltid överens. Det skiter jag i, jag har så kul och jag lever med dem. 
Solidariska solstrålar och realismens skatter med änglars andetag. 
 
 
 
 
 
 
 
 

nedskärning

Kategori: Allmänt

Nedskärning inom vård e aldrig okej. Vården ska vara så bra som möjlig och man måste hela tiden investera inom vården, aldrig dra ner eller ta bort viktiga skäl. Så jävla ohumant annars!
 
och kan jag sluta drömma om svarta pantrar! jag minns sällan mina drömmar men minns varje gång jag drömmer om pantrar. Usch, vaknar upp med obehag direkt. Blir aldrig jagad av dem utan dem förföljer mej bara vart jag än e.
 
Förövrigt så ska jag masa mej in bland folkmasser snart, tränga mej förbi fredagsfolk i ett stort centrum och köpa kläder. Fast jag väger starkt att köpa kläder från second hand, jag brukar köpa kläder där, mkt bättre för miljön och konsumtionen. Äckligt hur mycket vi konsumerar. Hade vi haft 70-talet på besök 2012 så hade det blitt konflikt direkt och massa demos!
Satt och glodde på historieätarna med Lotta Lundgren och Erk Haag (jag rekommenderar verkligen alla att titta på det!) där dem berättar och lever sej in i 70-talets svergie och konsumtion ansågs att vara något väääldigt fult och opålitligt. Och så kollar man nu på svergie och ba ...shit. inte konstigt vi kommer gå under som vi konsumerar!! 
Inte bara kläder och material utan matvaror och kött också, helt sjukt hur mycket vi äter och slänger. Så jävla onödigt!
 
fan, ser i perferi att dammsugaren glor på mej, jag har helt frivilligt råkat glömma att städa... det finns iofs nått värre än städning och det e DISKNING!!! jag hatar det, så äckligt och ofräscht! oooooch jag måste diska piska också!! Hur dålig får en fredag bli egentligen?? Fast November e fortfarande i luften, tack å lov
 
Samarkanda med Thåström får avsluta för tillfället
 
 

tvång

Kategori: Allmänt

Aldrig okej att tvinga folk.
Nej!
 
Jag kan bli helt rabiat när någon försöker lägga på eller tvinga på mej nånting. Varför gör vissa så? Hot och tvång OM jag inte gör si eller gör så. Har allt med åsikter, information till pratikiska saker att göra. Va E det här för nått? Vafan ere för fel!?
Precis som vanligt brukar det bli motpol effekt på sånt. Jag blir speciellt motpol när någon håller på att tvinga nån till nått,  reagerar så automatiskt. 
 
Förövrigt e det en bedrövlig dag idag. Jag gillar höst och vinter skarpt men regn... NO THANKS! avskyr regn. Fruktansvärt fult och allt blir det inte alltid lite gråare ut när det regnar ? Vad ska det vara bra för ?
Dessutom var jag på bolaget för en stund sen och inhandla lite newcastle till min trevliga helg som kommer och då frågar kassören mej om leg och ordentlig som jag e så visar jag det och hen nickar snällt och fortsätter slå in streckkoden på bärsen sen när jag ska betala så frågar hen igen om jag har leg..
förvirrande plockar jag upp leget IGEN och visar, känner mej förnedrad och vilseledd och alla i kön bakom mej glor på mej som OM jag var en bandit som visar upp falskleg eller nått. vad menas me detta??? kassören ler lite och ber om ursäkt "jag e lite snurrig idag" och jag glor på hen och tänker ((( YES U ARE CRAPHEAD))) men säger såklart nått med att jaja, lugnt. sen vankar jag ut med en lila kasse, LILA ... jag brukar alltid leta efter en turkoskasse, den e ju snyggast. Färg för mej e viktigt. Färg symboliserar olika statement och lila e den allra värsta enligt mej. haha! true story
 
Och hur kommer det sej att det tar flera vecker innan en polisanmäld våldtäkt granskas? läste tidningen innan ett möte imorse och läser den skiten om att det går ibland flera vecker att granska våldtäker. 
Va? 
jag tillhör ju den normen att jag vill införa dödsstraff på våldtäkt/pedofili och medveten djurplågning. Äckligaste och värsta jag vet e sånt. Och vad sänder polisen och myndigheter ut för signaler när dem inte tar våldtäkt och liknande på allvar genom att inte granska och utreda brottet eller väntar länge med det? Vad sänder det ut för signaler?  jävla idioter 
 
Men nu till nått betydligt roligare faktiskt. jag ..JAG ska ställa mej i köket nu och BAKA kladdkaka. japp, jag har en förbannat bra inbillningsförmåga, jag tror alltid jag kan allt. Men avskyr ju att baka och laga mat, köket generellt e ett sånt tråkigt ställe att vistas på. Vi får se hur det går! 
påtal om kladdkaka, kladdkaka heter kladdkaka för den ska vara kladdig, inte fast och torr...många cafeer har märklig uppfattning om vad kladdigt e asså, det e väl uppenbart att det ska vara kladdigt!! och nu ska jag leka allan ballan och göra den perfekta kladdisen till tonerna av stefan sundström dessutom! woohoo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

förövrigt

Kategori: Allmänt

Har suttit och tänkt att det mesta bra har ju kommit från England och Svergie. Egentligen e det bara två grejjer som e bra därifrån men två STORA grejjer.
 
Musik
Humor
 
och att jag nu börjat lyssnat på pugh rogerfeldt e för mej helt ofattbart, det trodde jag aldrig att jag skulle göra, men så tänkte jag ju om Eldkvarn också och dem har jag köpt samlingsskiva med nu. Jag e på nått sätt inte lika hårt kritiskt ju äldre jag blivit fast endå e jag mkt kritiskt till mkt just ju äldre jag blivit. 
 
och jag längtar till helgen, till vänskap,till kall öl i min strupe och mycket garv om ingenting och om allt! Inget nytt direkt men fortfarande blir jag som ett barn på julafton när jag ska träffa mina vänner
 
 
 
Att beröva livet vänskapen är som att beröva jorden solen
 
vänner är änglar som lyfter dina fötter när dina egna vingar har glömt bort hur man flyger
 

 lite poem ..Till mina kärlekar i mitt liv..!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stilla flyter vi iväg

Kategori: Allmänt

"aldrig nånsin komma ner"  från albumet Mannen som blev en gris, Geniet heter Joakim Thåström.
 
Ena hunden ligger och storsuckar vid mina fötter. Jag kan se att hon e bevsiken på nått, deprimerad och allmänt likgiltig. Försöker snacka med henne men hon bara tittar bort. Har jag gjort nått eller? Man börjar ju undra när till och med hunden slutat reagera. hahaha bedrövligt.
 
Mina två andra hundar kommer nu in i rummet, båda viftar glatt på svansen och tittar mej rakt in i ögona. Dem vill ut, dem ska få gå ut strax. Dem e så jävla fina, alla mina hundar e underbara. Jag e en riktig hund-nörd. En av dem tyr sej mest till mej och jag tyr mej mycket till han. Om jag inte har fått gosa eller klappa på honom på ett tag kan jag få en ångest och bli spattig, måste få krama honom och gosa. Han e så kelig och älskar att bli gullad med. Det e coolt hur påverkad man kan bli av ett djur. Jag blir oftast mer känslig med djur än med människer. Jag har blitt så beroende av honom så att jag kan gå runt när jag jobbar, e ute bland folk, vänner  och sakna honom enormt och längta hem till han. 
Var jag än går så går han efter mej och tittar jag ner så möts mina blå av hans varma gyllenbruna och svansen tickar fram och tillbaka. Hela han e märkvärdig och varm, värd att lägga märke till.. och katter älskar han att jaga. 
 
Alla mina grannar har katter så hundarna får gång på gång hjärtattack när nån katt stryker förbi nosen. Helt rabiata skäller dem som om dem ska döö! och jag vet inte vem som påstått att katter e smarta men nåra av våra grannkatter tillhör INTE den katogorin, dem håller på att bli uppkäkna gång på gång när dem nästan inte kommer undan och har hundarna hack i häl med deras glaffsande käkar , endå så envisas kattskrällena att fortsätta gå på hundarnas mark och retas. jäkla kattjävlar, skyll er själva om ni inte hinner undan nästa gång! låter hårt men jag tycker det saknas lite (läs mycket) IQ i deras små lurviga skallar.
 
Nej men katten e smart vanligtvis, det tror jag och jag vet det för det mesta.  
Men hunden e klok. 
 
Förövrigt så e det ju sorgligt att Obama försvarar Israel. Jag visste innan att vare sej Obama eller romney e bra men jämför man nått som e dåligt mot nått som e skitdåligt så tar man väl det dåliga? 
Mitt Romney tror jag hade varit mänsklighetens fall. Med han hade säkert ett tredje världskrig utbrutit och han hade påtvingat en större överbefolkning eftersom han e emot abort och dessutom tror han inte att kvinner räknas som människer, varför hatar han kvinner så mycket? JO jag VET, han e mormon men endå? homosexuella hade han säkert begärt dödstaff på och sedan skjutit bort fattiga eller lämnat dem för att dö. Bergis. Han verkar ju inte helt jävla klok.
Och vadå han e "bättre på ekonomi" eh? ja ocm man redan har det gott ställt så ja. Men han vill dessutom satsa massor på militärkonstander för USA och det kostar sjukt mycket att göra det, så jag evt inte riiiiktigt om han e så jävla bra på ekonomi. 
Jag e förövrigt nästan mer chockad över att han fick kandidera för val av president. Jag hade ingen aning om att det fanns kvar gamla kvarlevor från den sega evolutionen som vill styra i ett relativt modernt samhälle med så bakåtvridna värderingar så man vill hämta spyhinken å lägga en pizza! jizez
 
nog får vara nog!
 
nu blir det en pall mall och novembermörker
 
 
 
 
 
 
 
 

jävlar, mormon och livsproblem som kan räddas

Kategori: Allmänt

Så var det dags för mej att än en gång skriva i en blogg. För många herrans år sen så hade jag blogg och skulle påstå att jag till och med var flitig med den. MEN sen gick det en tid och plötsligt hade alla jävlar bloggar.. Och jag sket i att skriva i min.
 
Så , men nu har jag börjat igen. Och nördigt nog sitter jag och lyssnar på The killers "runaway" eftersom jag inbillat mej att den låten e bra, vilket den e alltså men huvudsångaren e ju mormon! Det e där skon klämmer, jag rasade över detta när jag för några vecker sen blippade på TV och såg Skavlan interjuvade huvudsångaren i  The killers. Stackars lilla huvudsångaren endå, Skavlan hade också bjudit in Ateistikonen Richard Dawkins och han mosade huvudsångarens mormontaktik med lillfingret och då hade han inte äns värmt upp. Det var både hjärtskärrande och begripligt att se.
Mormorn huvudsångarens bruna bambiögon glittra lite blött när kameraljuset föll över han..jag trodde på allvar att han skulle börja grina. Men Dawkins e gentleman och när han inser att huvudsångaren måste lämna debatten så säger Dawkins tydligt att han ber om ursäkt för han trodde han kunde vara kvar och svara honom, ja Dawkins e rätt bra på att köra över med sin övertygelse att religon e nått helt galet. Och jag gillar ju Dawkins. De båda skrattar lite lätt och skakar hand, 
Sen börjar huvudsångaren ta plats på scen med resten av sina...eh, mormonpolare i bandet(?) och dem sjunger en grym låt, Runaway! och jag häpnar över att den e så bra trots att han e mormon. 
 
För kan verkligen mormoner eller andra djupt religösa göra fantastisk musik?
 
Det kan vara en skillnad när artisten i sej uttrycker sej religöst i sina texter, då kan jag tydligt säga nej tack till den musiken. Det blir så bara, rent konkret och rakt. Jag e en ateist. Jag tror inte på nån gud eller att religon i huvudtaget e bra för individen. Det skapar en irritation och en naturlig reaktion för mej när nån sjunger om religon och gud i sina texter. Om det inte skulle vara kritism.
Men e det en annan sak när artisten inte nämner nått om religon i sina texter fast e religös? Det där kan jag ha så svårt för. Jag måste lära mej bena i det där.
T.ex minns jag nån sommar när jag satt och kolla på Alice cooper på tv, nån musikdokis om han och han säger att han spelat golf med Richard Nixon. say WHAT?? Jag hoppa upp från soffan och grymta till och tänkte en massa läskiga tankar "vadå, gillar han nixon?" "man spelar väl inte golf med nån man inte gillar?" "vad håller han på med?" "stödjer han hans politik?" "kan jag lyssna på cooper nu utan att tappa respekt?" 
ja uppenbarligen så tappade jag respekten för rockgubben där och då. Men ju längre tiden gått så ere ju inte så att jag skriker och vrålar hatiskt om nån skulle sätta på en skiva med cooper pooper , utan jag kan vara vuxen jag också och skita i det. Men visst stör det mej lite. bara lite asså. 
 
Det STORA verkliga livsproblemet var ju när jag fick veta att Joakim Thåström e djurgårdare...... snacka om att jag var deppig i flera år!
men ähh, jag har lärt mej älska bort det.
Det blir så. Man kan göra sånt.
Det räddade mej.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.