Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

biologi? ideologi snarare

Kategori: Allmänt

Så länge vi fortsätter upprätthåller skillander mellan kvinnor och män, vad som e kvinnligt eller vad som e manligt så upprätthåller vi förtryck mellan könen. 
"Det e ju biologiskt!" hur ofta har en inte hört det? väldigt många gånger..
Nej, det e inte biologiskt med kvinnligt och manligt, det e en social och kulturell konstruktion, Biologiskt e att vi e levande varelser. Men vad som e kvinnligt och manligt e ideologiskt. 
 
"ideologier är idéer om hur samhället skall organiseras och styras (eller inte styras), hur dess institutioner skall vara utformade, och hur människor skall samarbeta med varandra i vardagen. Nästan alla ideologier har en människosyn, det vill säga en uppfattning om människans natur och därmed en uppfattning om vilka institutioner människan behöver samt en om hur "det goda samhället" bör se ut, något som ibland kallas "utopi". Ideologi betecknar i allmänna ordalag en åskådning, alltså en samling ideer, ofta om samhället." - Wikipedia
 
"ideologi (av ideo-, se ide, och -logi), ett mångtydigt men centralt begrepp i modern politisk teori, kunskapssociologi och idéhistoria. Ofta används i dag ideologi allmänt i betydelsen åskådning, i synnerhet samhällsåskådning. En ideologi i denna mening utgör en någorlunda sammanhängande enhet, vilken innehåller såväl antaganden om verklighetens beskaffenhet som värderingar och handlingsnormer. Att vara anhängare av en ideologi betyder alltså att man accepterar dess verklighetsbeskrivning, delar dess grundläggande värderingar och stöder dess handlingsprogram." - Nationalencyklopedin
 
Ideologi e en samhällsyn och människosyn. Kvinnligt och manligt e en konstruktion av en samhällssyn. 
 
Vi måste ändra vår ideologi helt och hållet, människosynen måste utvidgas eller normbrytas, Vi kan inte hålla på att dela in oss i kön, det gynnar ingen i längden, det gynnar bara förtrycket och försämrar vår folkhälsa.
Vi ska vara indvider som kan leva tillsammans utan att använda oss av "biologi" (läs: ideologi) för att rättfärdiga rasism mellan kön, av samma rasism mellan kvinnor och män kom också rasrasismen fram, normer byggdes och hierarkier skapades. 
 
Jag tror personligen att vi människor, vi individer har naturligt i oss att vara sociala för varann och med varann. Vi ska inte leva uppdelat och ensamma i ett samhälle, där var och en har sin plats i en hierarki. Nej, vi ska leva olika och tillsammans utan särbehandlingar av normer som bestämmer över våra kroppar och våra kön och som längre fram bestämmer en plats för var och en i ett samhälle där det finns rangordningar i sexualiter, funktioner, trosuppfattingar och klasser. Vi ska vara fria från sociala och kulturella sammanfattade meningar och individen ska få vara viktig. 
Individualism och solidaritet behöver varann lika mycket. Självständiga och fria och varje person som föds ska ha samma rätt till rättigheter och förutsättningar att få leva i sin individ, och tillsammans kan vi bygga upp en modern ideologi där indviden e viktig och vår medkänsla för andra individer står i fokus, därav att jag tror att vi e sociala av naturen. Vi hänger ju ihop och vi e olika. Det e ju fantastiskt egentligen.
 
Att vi e olika, gör oss lika. 
 
In med en ny revolutionsreform för mänskligheten!
Vågar vi det? vi måste, för mänsklighetens skull.
 
// individen och naturligtvis feministen. 
(Endast för det e uppdelat hur en ser pojkigt eller flickigt. Dessa föräldrar tror säkert att de vill att sitt barn blir en individ så de vill inte bestämma vad hen ska ha på sig, föräldrarna vill inte forma sitt barn, och de behöver dem ju inte, samhällets nomer = det sociala och kulturella konstruktionerna bestämmer ju åt dem. Hade det inte funnits någon uppdelning om manligt och kvinnligt, då hade indviden fått vara individ.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Sara säger:

    JA!
    håller med :)

    2013-12-08 | 10:48:20

Kommentera inlägget här: