Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Jippot heter Pride

Kategori: Allmänt

"Pride e som ett stort jävla jippo, det e inte kul längre...vad hände?"  Detta hör jag, detta läser jag och detta märker jag. Folk reagerar på Pride. 
 
Jippo...ett stort jävla jippo. Jag älskar det jippot. Att det e stort. Att det hörs. Att det syns. Att det märks. Att det tar ställning, Att det tar strid. Jag älskar det jippot.
Det får gärna vara ett jippo. Det e inte historialöst. Pride e full av historia.
Historia om individer som mördats, misshandlats, våldtagits och hånats Psykologiskt och fysiskt för deras sätt att älska. Det ska vi alltid tänka på det när vi står i jippot - varför pride e så viktig. vi ska fira att vi kommit längre och tillsmannas stå upp för varann och kärleken. Det handlar inte om att Få älska vem man vill, Det handlar om att man Kan älska vem man vill. Alla kan älska. Älska kan alla.
 
I ett land inte så långt bort från vårt har dom nu stiftat lag om att Alla kan inte älska. Individer runt om i hela världen reagerar på detta och vi med. I Ryssland läcker det bilder på en homosexuell pojke, kränkt och torterad av två äldre män. Pojken e blodig och anses ovärdig som människa. Pojken har tagit sitt liv nu. Dom har bestämt i Ryssland att Alla kan inte älska.
I Uganda så bor homosexuella under en uppgräven mark, liknande en grotta för att gömma sej från civilsamhället som förklarar och rättigfärdigar mord på den som e homosexuell. Dom visar bilder i tidningarna, stiftar lagar som säger att det e en plikt att ta livet på den eller dem som begår den synden att våga älska av samma kön. Straffet e döden. Döden e straffet. För dom har bestämt i Uganda Att alla kan inte älska.
 
På 80-talet så drabbades homosexuella av Aids och många dog. Familjer förlorade sina barn, vänner förlorade sina vänner. En som älskar förlorade sin älskade.
En hel stat, ett helt samhälle, ett helt land bemötte deras död med apati och kalla hjärtslag. Dom som dog behandlades som giftiga plastprodukter som man inte ville se åt eller ta på. 
Fortfarande finns detta kvar i länder. Hatet, apatin och övertygelsen att Alla kan inte älska.
 
Men..
Med utveckling och med empati har vi gjort framsteg, inte överallt men i vissa länder finns framsteg och förståelsen att Alla kan älska. Och vi har nu Pride. Ett stort jävla jippo som ska påminna oss om historien och våran nutid och varför Pride finns och varför Pride e viktig.
 
Vi ska kämpa för Att alla kan älska och älska kan alla. Det e den största och viktigaste rättigheten som människa. Och ingen lag i hela världen ska kunna bestämma över kärlek, och även om det görs så ska vi vinna över den lagen  - med just kärlek. 
 
Jag älskar Jippot som heter Pride.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Sara säger:

    Så bra skrivet <3

    2013-08-02 | 16:21:25
  • Isabella Rönnqvist säger:

    Skitbra skrivet!!!

    2013-08-03 | 11:28:21

Kommentera inlägget här: