Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Dominans vs Demokrati

Kategori: Allmänt

vi vandrar i ett regn ett regn ett regn som håller oss tillsammans
 
Självgranskning, har vart inne på detta ämne förut och tänker mycket kring det nu. Tror det e det viktigaste vi har.
Tänker på vithetsnormen och att jag e en stor del av den, tyvärr. Samtidigt som jag försöker bryta den normen genom att dels vara medveten om den och dels självgranska mej själv i den. tack och lov.
 
I den bästa av världar så finns inga dominerande klasskillander, religioner, sexualiteter, utseenden eller kön. 
I den bästa av världar så förstår vi alla att vi ska leva tillsammans på en och samma jord och vi får och vi KAN vara olika för olikhet e kunskap och med kunskap kommer förståelsen och med förstålelsen kommer solidariteten. Vi ska vara individer som e olika och med den vetskapen så blir vi lika Alltså - Att vi e olika, gör oss lika. Vi ska funka tillsammans. Thats it. 
 
Men vi har det inte så. Vi har dominans mer än demokrati och för att försvåra allt ännu mer så har dominansen satt sej innuti demokratin. Det e svårt, det e jobbigt och det e orättvist. Klasskillander blir allt djupare och respekten att vi e olika vare sej inom religion eller icke religion tär sej negativt, för ständigt blir vi påminda av det sociala och av samhälle att olikhet inte e bra. 
 
Dominansens favorit e vithetsnormen (dvs : man,hetero,vit), det gäller att se detta och ifrågasätta sej själv i sin vanliga vardag, hur man kan göra förändringar? Jag e inte man, så jag e inte priviligerad men jag e vit så jag vet att jag har det enklare på vissa sätt än om jag inte hade varit vit. 
Dessutom finns det en mansroll som ligger som klister över män världen över, som ska berätta hur de ska förhålla sej genom gamla vana strukturer, dominansen gör män ofria att vara individer. Och tänker man inte på detta så blir det heller ingen förändring, det blir som det alltid har varit, dominans. och dominans leder till dålig folkhälsa - klasskillander,funktionskillnander, främlingsfientlighet, sexualitet och könskillnander bl.a Sen så kan man ju ifrågasätta sej vad som e egentligen så priviligerat att vara man? Även om dominansen helst ser män så mår ju inte män bra av detta heller. Kanske män kan frågasätta sin eget privilgerium när det ser alla nackdelar det blir av just .. deras privilgerium, dominansen.
 
Hela revolutionen som börjar hända nu kan vi kalla * Demokrati före dominans. Runt omkring världen börjar människan ifrågasätta dominansen, det välbevarade konservativa strukturen som gör att vissa ska få leva sitt liv medans andra måste ständigt försöka överleva. Vi börjar begripa att vi kan ändra det, Det kan förändras snabbare om vithetsnormen e med på det och vill självgranska sej själv genom att ifrågasätta sin egen norm. För det e inte så att vi alla föds fria. Inte äns i dom mest demokratiska samhällen föds en människa fri.
Vilket kön du har, vilken sexualitet du har, vilken hudfärg du har, vilken klass dina föräldrar kommer ifrån, vilken funktion du har och vilken religion du har spelar roll från den dagen du föds tills den dagen du dör. Det e inte frihet. Det e sortiment som delar in oss i olika hierarkier. Det e inte mänskligt och Det får aldrig bli mänskligt. Vi ska ständigt ifrågasätta det och självgranska oss själva om vi kan göra en förändring i vårt eget liv. 
 
Att vi kan tänka om och tänka rätt skiljer oss från djuren. Djur har reptilhjärna, det har vi också längst bak i huvudet, en jätte liten minihjärna. Den lilla hjärnan gör att vi slutar tänka intellektuellt och analyserande, den minihjärnan gör så att vi tar snabba ogenomtänkta beslut oftast när vi e stressade (vilket inte e så bra) och låser fast våra beteenden. MEN vi har två stora hjärnhalvor över reptilhjärnan som jag e övertygad om att vi ska använda i rent utvecklingssyfte som den egentliga fantastiska varelse vi e.
Låt oss göra det då, jag använder mina hjärnhalvor nu, genom att tänka på hur jag som tillhör vithetsnormen kan göra en förändring. 
 
 
Vi förtjänar att vara fria och endast vi kan befria oss.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: