Århundradetsbrott.blogg.se

"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."

Narcissistisk personlighetsstörning

Kategori: Allmänt

personlighetsstörning som kännetecknas av narcissistens extrema känsla av självhävdelse, bristande verklighetsuppfattning
Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på hans eller hennes förväntningar.
Är interpersonellt exploativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.
Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.
Är ofta avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på honom eller henne.
Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.
 I relationen med en partner kan narcissisten inledningsvis vara utomordentligt charmerande och karismatisk, för att plötsligt växla till ett obehärskat och kränkande beteende. Narcissisten har ett behov av att ha kontroll och kan i relationen te sig maktfullkomlig och/eller paranoid. Kontrollbehovet kan ta sig uttryck i ett tvångsmässigt beteende som denne ser som fullt naturligt och där personen kräver efterlevnad av omgivningen.
Narcissistisk personlighetsstörning diagnostiseras ofta tillsammans med andra former av psykisk ohälsa, till exempel humörstörningar (till exempel depression), ätstörningar.
 
Här e lite exempel på Narcissitsik personlighetsstörning. En vän till mej studerar beteendevetenskap och vi började tala om det. Man kan kanske tycka att det e många som lider av detta fast det e en skilland att vara det på riktigt. 
Låter både intressant och hopplöst på samma gång. Jag skulle nog inte orka plugga beteendevetenskap helt och hållet men läser gärna lite om det då och då. Vännen som pluggar detta har på nått vis blivit en slags helig maria som sitter inne med mycket kunskap om alla dessa hoppslösa men intressanta ämnen om olika personlighetsstörningar, hon e som våran egen lilla psykolog som man kan ge fråger till och hon svarar och tar hjälp av sin vetskap av kunskapen. 
 
Träffade en person på bussen igår som påstod sej ha "Gudskomplex" vilket innebär att personen tror hen e gud eller nära gud. Hahaha jag höll på att flabba ihjäl mej, hen sa det med glimten i ögat men jag tror det låg lite sanning i det, vi malde på om allt möjligt och till sist råflabba åt varann. Båda tyckte vi var små gudar,  Folk e roliga...VI e roliga!!
 
nu lyssnar jag såklart på charta 77 "jag e gud" 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Niklas säger:

    Haha min mamma är psykolog :) har hört mycket om personlighetsstörningar.
    Undra om det alltid har funnits eller om det kommit med tiden? Människor verkar lida av allt möjligt nu för tiden..



    Svar: jaha. Då har du kanske haft en mamma som talat mycket om det? Intressant ju!ja samhället har nog skapat vissa störningar med sina märkliga ideal och normer. Jag tror nog det men inte helt enbart, finns säkert dem som har det oavsett. Men endå, alla har vi nog olika störningar hit och dit. Det blir lätt att svartmåla och ursäkta dem som har det. Det e alltid väldigt spännande men som jag skriver, hopplöst också,
    Bönan

    2012-12-30 | 19:56:50

Kommentera inlägget här: